KÖP INTE EN OREGISTRERAD VALP

På flera ställen på internet går det att köpa oregistrerade valpar som saknar stamtavla. Köper du en icke registrerad valp vet du inget om dess härstamning. Viktigt att veta är att konsumentköplagen inte gäller då en privatperson säljer till en annan privatperson. Säljaren är i det här fallet inte skyldig att följa de regler som SKK har kring hunduppfödning. Ej lämpliga hundar kan gå i avel, är för unga eller för gamla eller har dålig hälsa. Detta är ytterst oansvarigt och är något som vi i Kennel Chillshag tar avstånd från då vi värnar om att rasens välmående.

Köp inte en lite valp som inte är veterinärbesiktigad (intyg ej äldre än 7 dygn), vaccinerad, id-märkt, registrerad i SKK och har en utfärdad stamtavla av SKK. Viktigt är att valpen inte får vara yngre än åtta veckor vid försäljning.

När du köper en oregistrerad valp vet du inte hur gamla avelsdjuren är. Hanen måste ha uppnått fysik och psykisk mognad. Tiken får inte vara yngre än 18 månader och inte äldre än 10 år. Du vet heller inte hur tätt tiken blivit parad, detta då den inte är registrerad.

Uppfödare som har kennel, registrerar sina valpar hos SKK och följer deras regelverk och de riktlinjer som finns kring rasen. Var noga med från vem du köper din valp.