OM RASEN

England räknas som mopsens hemland, men ursprungslandet är Kina. Mopsarna anses härstamma från den korthåriga dvärghunden (Happa-hunden). Det utseendet som mopsen har idag utformades i England när mopsen kom till Europa under 1500-talet.

De vanligaste problemen i rasen gäller ögon och hud. Mopsen är en liten hund full av personlighet och är av naturen nyfiken och trogen sin flock. Varje individ är speciell och utvecklar säregna egenskaper, och är en glad och trofast kamrat. Mopsen är lite av en komiker som gärna vill fånga allas uppmärksamhet, likväl som den endast vill ligga och sova i soffan.

Denna lilla krabat har en målvikt mellan 6,3-8,1 kg. Den är en liten, kvadratiskt och kompakt byggd hund. Dess huvud är runt med kort, trubbigt nosparti och utpräglade rynkor. Dess lilla svans (kringlan) ska vara hårt ringlad och på höften eller ryggen. Pälsen är lättskött och kräver minimalt med pälsvård. Det kan vara bra att borsta mopsen under den period då den fäller under våren och hösten. Att se till att klorna är ordentligt klippta är viktigt, en mops är ingen större fan av att få sina klor omhändertagna men att slipa ner dem kan i vissa fall underlätta.